CHIPUL (MAGICIANUL) / ANSIKTET/ THE MAGICIAN (THE FACE)

Wed, 20 February, 19:00

București , România

Wed, 20 February, 19:00 București , România

Evenimentul s-a încheiat.
Ai un cod promoțional?
Ai un cod promotional?

Despre eveniment

Cu: Max von Sydow, Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand, Naima Wifstrand, Bengt Ekerot, Bibi Andersson, Erland Josephson

CHIPUL este unul din filmele ce preced „Trilogia Bergman”, într-o perioadă nu foarte fastă în viața cineastului. I s-a reproşat regizorului cât de mult transpar frica și slăbiciunile sale în aceste filme. Dar poate tocmai din acest motiv „Magicianul” trebuie văzut ca un artist. Un con-artist, cum ar zice americanii. O alegorie pentru viața de artist a lui Ingmar Bergman. Povestea, una încântătoare și amuzantă totodată, este a unei trupe de teatru al iluziilor. Supuși testului unei autorități abuzive, doctorul (șarlatan) Vogler și echipa lui ...Citeste mai mult-->

Cu: Max von Sydow, Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand, Naima Wifstrand, Bengt Ekerot, Bibi Andersson, Erland Josephson

CHIPUL este unul din filmele ce preced „Trilogia Bergman”, într-o perioadă nu foarte fastă în viața cineastului. I s-a reproşat regizorului cât de mult transpar frica și slăbiciunile sale în aceste filme. Dar poate tocmai din acest motiv „Magicianul” trebuie văzut ca un artist. Un con-artist, cum ar zice americanii. O alegorie pentru viața de artist a lui Ingmar Bergman. Povestea, una încântătoare și amuzantă totodată, este a unei trupe de teatru al iluziilor. Supuși testului unei autorități abuzive, doctorul (șarlatan) Vogler și echipa lui susțin un spectacol privat de a cărui reușită depinde libertatea lor. Vogler este mut sau se preface, la fel cum artistul renunță la a folosi vorbele comune, pentru a se exprima prin intermediul creației sale. Alături de el se află soția sa, ce pretinde a fi un tânăr ajutor, o bătrână ce pare a fi singura cu puteri magice și maestrul de ceremonii. Lor li se alătură un vagabond ce pretinde a fi un actor muribund, al cărui nume, Spegel, s-ar traduce prin „oglindă”. Acesta este un alter-ego al doctorului Vogler, pe care acesta nu-l dorește, dar fără de care nu ar putea reuși trucurile sale. Ca în multe din filmele lui Bergman, nu suntem siguri ce este fantezie și ce este doar limbaj, unde se termină realitatea și începe magia. Iar CHIPUL vorbeşte tocmai despre această putere a filmului și a artei cinematografice de a schimba într-o clipită registrul realității. Cu toate reproșurile aduse de critică, filmul se salvează prin deznodământ și prin momentele sale de umor și critică socială. Artistul, însă, deși reușește să performeze în final la cel mai înalt nivel, pe măsura provocării, nu se poate ridica mai presus de gloata pe care o disprețuiește. Poate de aici lipsa magiei invocate de vocile critice, dar poate această autocritică este ceea ce regizorul ne spune despre condiția artistului și despre el însuși. (Răzvan Pascu)

Premiul Special al Juriului, New Cinema Award şi Premiul Pasinetti la Festivalul de la Veneţia, precum şi o nominalizare la Premiul BAFTA pentru Cel mai bun film.

Cinemateca Eforie (Sala Jean Georgescu) | Str. Eforie nr 2, București, România

Organizator

Cinemateca Română - EFORIE

https://www.facebook.com/Cinemateca-Română-Pagina-oficială-404750289652215/

+40213130483