SURÂSUL UNEI NOPȚI DE VARĂ / SOMMARNATTENS LEENDE / SMILES OF A SUMMER NIGHT

Wed, 23 January, 19:00

București , România

Wed, 23 January, 19:00 București , România

The event is finish.
Do you have a promotional code?
Ai un cod promotional?

About event

Cu: Ulla Jacobsson, Eva Dahlbeck, Harriet Andersson, Gunnar Björnstrand, Bibi Andersson

Despre SURÂSUL UNEI NOPŢI DE VARĂ Bergman afirmă că este un film care a luat naştere mai ales dintr-o nevoie de ordin financiar a regizorului: „Aveam nevoie de bani, aşa că am crezut că este mai înțelept să fac o comedie”. Cu toate că el însuşi încadrează filmul în sfera comică, îşi construieşte personajele ca aparţinând unui registru care nu mai are nimic în comun cu râsul: chinuite de incertitudine, ele sunt nefericite, nevrotice, anxioase. Şi aici Bergman pune în mişcare universul ficţional folosindu-se de teme precum iubirea, adulterul, căsătoria ...Read more-->

Cu: Ulla Jacobsson, Eva Dahlbeck, Harriet Andersson, Gunnar Björnstrand, Bibi Andersson

Despre SURÂSUL UNEI NOPŢI DE VARĂ Bergman afirmă că este un film care a luat naştere mai ales dintr-o nevoie de ordin financiar a regizorului: „Aveam nevoie de bani, aşa că am crezut că este mai înțelept să fac o comedie”. Cu toate că el însuşi încadrează filmul în sfera comică, îşi construieşte personajele ca aparţinând unui registru care nu mai are nimic în comun cu râsul: chinuite de incertitudine, ele sunt nefericite, nevrotice, anxioase. Şi aici Bergman pune în mişcare universul ficţional folosindu-se de teme precum iubirea, adulterul, căsătoria şi trecerea timpului, însă, de data aceasta, acestea sunt reprezentate prin situaţii comice, imprevizibile, abordate printr-o atitudine de distanţare (cineastul foloseşte rareori prim-planul) şi o perspectivă obiectivă. Comedia regizorului suedez se apropie de comedia shakespeariană („Visul unei nopţi de vară”) – regizorul împrumută „sentinţe” şi atitudini de la actanţi celebri ai dramaturgului (“words, words, words” – Hamlet / Henrik) –, întrucât ambele creaţii explorează dorinţa unei iubiri împlinite, iar acţiunea este alimentată constant chiar de zbuciumul personajelor, de încercările şi efortul lor pentru desăvârşirea acestei iubiri. (Georgiana Slujitoru)

Premiu special la Festivalul de la Cannes pentru umor poetic, Premiul Bodil pentru Cel mai bun film european şi trei nominalizări la Premiile BAFTA, inclusiv pentru Cel mai bun film.

Cinemateca Eforie (Sala Jean Georgescu) | Str. Eforie nr 2, București, România

Organizer

Cinemateca Română - EFORIE

https://www.facebook.com/Cinemateca-Română-Pagina-oficială-404750289652215/

+40213130483