Oscilațiile de dispoziție, reflexele încetinite, amețelile: diversele simptome fizice și psihologice ale burnout-ului se infiltrează neobservate în viața de zi cu zi. Ce poate face un artist în această stare de epuizare într-o lume în care munca face existența tangibilă? În acest climat, pare că producția continuă, acumularea de proiecte, reprezintă cheia satisfacției, în timp ce toate acestea duc spre burnout
În solo-ul său, Viktor Szeri nu își ascunde apatia, ci se bazează pe experiențele personale și își construiește coregrafia pe oboseală, pe lipsa dorinței. Explorează procesul creativ, limitele și toleranța propriului corp prin filtrul epuizării, experimentând și modul în care ...Citeste mai mult-->
Oscilațiile de dispoziție, reflexele încetinite, amețelile: diversele simptome fizice și psihologice ale burnout-ului se infiltrează neobservate în viața de zi cu zi. Ce poate face un artist în această stare de epuizare într-o lume în care munca face existența tangibilă? În acest climat, pare că producția continuă, acumularea de proiecte, reprezintă cheia satisfacției, în timp ce toate acestea duc spre burnout
În solo-ul său, Viktor Szeri nu își ascunde apatia, ci se bazează pe experiențele personale și își construiește coregrafia pe oboseală, pe lipsa dorinței. Explorează procesul creativ, limitele și toleranța propriului corp prin filtrul epuizării, experimentând și modul în care publicul poate relaționa cu această viziune sedată.
Oboseala a fost distinsă cu Premiul Rudolf Lábán 2023 acordat de scena independentă de arte performative din Ungaria și a fost selectată ca parte a rețelei de artiști Aerowaves ‘Twenty24’.
„(…) Astfel, oboseala are simultan un adevăr dureros și o însemnătate, adevărata putere a piesei este că este capabilă să transforme această durere într-un produs. Spectacolul prezintă drama umană, clar și percutant, a celui așezat și uitat în viață” – Ákos Török.
Creat și interpretat de: Viktor Szeri
Muzică: András Molnár
Video: Tamás Páll
Lumini: Ferenc Payer
Mulțumiri speciale către Andi Soos, Lili Raubinek, Csenge Vass
Partener de producție: Katlan Group
Susținut de: NKA, EMMI, Katlan Group, Sin Arts Culture Center, Mu Theater, Trafo House of Contemporary Arts
Biografie
Viktor Szeri (născut în 1993) este un performer și coregraf independent din Budapesta. În piesele sale multidisciplinare, se poate observa interacțiunea diferitelor forme de artă (performative) și soluții vizuale. Procesele sale spontane și de improvizație sunt motivate de dorința de a exprima o stare sau un sentiment. Cu toate acestea, dansul joacă întotdeauna un rol crucial în lucrările sale: pentru el, este un limbaj prin care corpul uman imperfect, trecător și vulnerabil poate scăpa de constrângerile normelor sociale. Spectacolele sale sunt viscerale: ștergând granițele dintre scenă și sală, ne invită în realități intime în care publicul are un rol activ.
În 2018, a fondat grupul de artiști Hollow împreună cu Tamás Páll și Gyula Muskovics, cu care a colaborat în mod regulat de atunci. În instalațiile și spectacolele lor imersive, coregrafia și dansul sunt combinate cu poezia, new media și jocuri de rol pentru a crea „prototipuri de lume” în care sistemele dominante ale realității consensuale pot fi puse sub semnul întrebării sau modificate.
A absolvit un program de licență în Coregrafie la Academia de Dans Contemporan din Budapesta și un program de masterat în Design Media la Universitatea de Artă și Design Moholy-Nagy din Budapesta. Recent, a primit mai multe burse de studiu și rezidențe în Budapesta, Praga, Berlin, Viena, Paris, Istanbul, Varșovia, Tbilisi și Minsk. Lucrările sale individuale și colaborările au fost prezentate în Budapesta la Trafó House of Contemporary Arts, Teatrul MU, DunaPart – Platform for Contemporary Performing Arts, art quarter budapest, Studioul Asociației Tinerilor Artiști, Placcc Dance, precum și la MeetFactory (Praga), Y Events, Divadlo X10 (Praga), House of Arts (Brno), Donaufestival (Krems), Art Cologne (Cologne), Montag Modus (Berlin), radialsystem (Berlin) și Open Space – Centrul de Arte Vizuale și Spectacole (Tbilisi).
Piesa sa “Fatigue” a fost distinsă cu Premiul Rudolf Lábán 2023 de scena independentă de arte performative din Ungaria și a fost selectată ca parte a rețelei de artiști Aerowaves ‘Twenty24’.
Începând din 2020, este organizatorul festivalului de arte spectacole interdisciplinare Under500.
Mentiuni speciale
Atenție, spectacolul conține lumini stroboscopice și ceață, împreună cu muzică puternică.
Organizator
Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.
https://www.cndb.ro/
021-318.86.76