Fictions, my body – Teatre

Fri, 15 December, 19:00

București , România

Fri, 15 December, 19:00 București , România

Evenimentul s-a încheiat.

Despre eveniment

Adriana Gheorghe, Teatre

„Teatre este un spațiu de tip artist-run pe Schitu Măgureanu 21. Este dedicat cercetării performativității la granița cu alte medii artistice. Teatre este un protocol performativ de întâlnire între procese și artiști. Și, nu în ultimă instanță, este o extensie a practicii mele performative, care, prin spiritul ei, poate deveni gazdă altor practici artistice și prezențe poetice. Performance-ul Corul, prezentat anul trecut în același cadru, are la bază un mod specific de a lucra cu limbajul verbal în relația sa cu registrul experienței, deopotrivă puternic instaurator și destabilizator și propunând o reorganizare a relației interior-exterior. Teatre continuă această ...Citeste mai mult-->

Adriana Gheorghe, Teatre

„Teatre este un spațiu de tip artist-run pe Schitu Măgureanu 21. Este dedicat cercetării performativității la granița cu alte medii artistice. Teatre este un protocol performativ de întâlnire între procese și artiști. Și, nu în ultimă instanță, este o extensie a practicii mele performative, care, prin spiritul ei, poate deveni gazdă altor practici artistice și prezențe poetice. Performance-ul Corul, prezentat anul trecut în același cadru, are la bază un mod specific de a lucra cu limbajul verbal în relația sa cu registrul experienței, deopotrivă puternic instaurator și destabilizator și propunând o reorganizare a relației interior-exterior. Teatre continuă această practică și are nevoie de multe voci și orizonturi ca să ia formă. La propriu, vocile noastre pot crește lucruri sensibile – adăuga copaci în curtea CNDB, o pădure întreagă, un munte.
La fel cum dansul poate avea nenumărate surse de mișcare, vizibile și invizibile, la fel și textul, scris sau vorbit, poate avea puncte de generare multiple. În cadrul atelierului, voi facilita modul meu de lucru bazat pe disociere, paradox și contraintuiție și un mod de întâlnire într-un spațiu afectiv-abstract – o viață corală.” (Adriana Gheorghe)

Despre Fictions, my body
Fictions, my body abordează limbajul în spațiul performativ și are intenția sa pună în dialog diferite tipuri de practici. Sunt invitați o serie de artiști care explorează dinamici între corp, prezență și vorbire. Cadrul își propune să facă posibilă întâlnirea unor artiști din dans cu publicul, artiști locali și internaționali, care își orientează practicile coregrafice și prin intermediul celorlalte arte (teorie, filosofie, poezie, sunet, arte vizuale). 
Artiștii invitați propun alte moduri de a lucra în compania limbajului sau diferite încadrări ale lui, dincolo de ilustrare, cu tensiunea dintre reprezentare și corporalitate. 
Dacă în ediția de anul trecut a cadrului Fictions, my body ne interesa prezența încorporată care generează cuvânt, și cuvântul care generează o nouă corporalitate sau întrupare a lui, provocând o reflexie asupra limitei dintre realitate și ficțiune, anul acesta extindem întrebările mai departe spre ce situații poate crea, constela, limbajul. Care sunt modurile prin care limbajul, și reprezentarea, interpretarea, semnificația sa produc altfel de situații? Cum poate deschide alte citiri ale realității în care ne întâlnim? Poate limbajul, prin potențialul de a reformula realități, să meargă dincolo de limbaj? Ce produce absența limbajului? Ce noi sensuri, definiții și perspective aduc formulările lingvistice dansului? 
Formatul de anul acesta va cuprinde, pe lângă prezentări de tip performance, situații performative provocate prin limbaj: laboratoare, lectures, cadre participative și practici din interiorul performance-urilor. 
Artiști
Adriana Gheorghe (laborator & protocol performativ)
Alice Chauchat (de la distanță – shared practice)
Andreea David (atelier și performance)
Cătălina Gubandru (performance participativ) 
Cosmina Moroșan & Anticorp Solar (performance cu cadru participativ) 
Diego Agullo (laborator, lecture & performance) 
Eliza Trefas (performance)
Florin Flueras (performance) 
Mihaela Dancs & Vlad Benescu (performance)

Centrul Național al Dansului București | Bvd. Marasesti, nr. 80-82, București, România

Organizator

C.N.D.B.

Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.

https://www.cndb.ro/

021-318.86.76