Ramanenjana x (un)safe zones

Sat, 07 October, 19:30

București , România

Sat, 07 October, 19:30 București , România

Evenimentul s-a încheiat.

Despre eveniment

Pe 6 și 7 octombrie, de la 19:30, vă invităm la „Ramanenjana”, unul dintre cele mai de succes spectacole Tangaj Collective, dublat de o seară de filme de dans co-prezentate de Bucharest International Dance Film Festival. Ca parte a turneului internațional „Retrocontrol — Documentare Performative în Deplasare”, cele două evenimente prezintă dansul ca o revoltă împotriva unui sistem opresiv, un răspuns la izolarea geografică, criza politică, sau lipsa de empatie. În dorința de a încuraja alte tipuri de discursuri din afara sferei de influență vestice, cele două seri invită publicul să descopere coregrafia socială a unor comunități din Madagascar, Ghana, ...Citeste mai mult-->

Pe 6 și 7 octombrie, de la 19:30, vă invităm la „Ramanenjana”, unul dintre cele mai de succes spectacole Tangaj Collective, dublat de o seară de filme de dans co-prezentate de Bucharest International Dance Film Festival. Ca parte a turneului internațional „Retrocontrol — Documentare Performative în Deplasare”, cele două evenimente prezintă dansul ca o revoltă împotriva unui sistem opresiv, un răspuns la izolarea geografică, criza politică, sau lipsa de empatie. În dorința de a încuraja alte tipuri de discursuri din afara sferei de influență vestice, cele două seri invită publicul să descopere coregrafia socială a unor comunități din Madagascar, Ghana, China, Finlanda, sau celor de la granița dintre SUA și Mexic. 

“Ramanenjana” este o docu-ficțiune performativă despre un dans care a făcut istorie. În limba malgașă, “Ramanenjana” înseamnă ceva care te face rigid, dar și ceva care te face puternic. În mijlocul bolilor, al tulburărilor sociale și al ritualurilor de vindecare, spectacolul dezbate critic mai multe versiuni ale aceluiași eveniment de dans în masă. În urma mai multor ani de cercetare, “Ramanenjana” examinează rolul social al dansului și modul în care colonialismul ar fi putut răspândi concepții greșite despre o mișcare extraordinară. 

Colaborând cu etnomuzicologul și muzicianul Olombelo Ricky, coregrafele Simona Deaconescu și Gaby Saranouffi, împreună cu trei interpreți, explorează fenomenul “Ramanenjana” folosind texte istorice, gesturi dinamice ale mâinilor și mișcări extatice.

Spectacolul a avut pemiera în 2022 la Radialsystem în Berlin și a fost prezentat ulterior la CNDB (RO), TNB (RO), I’Trota International Dance Festival (MG),  !Jomba Contemporary Dance Festival (SA), Connect Contemporary Dance Festival (RO), Quinzena de Dança de Almada (PT), Derida Dance Centre (BG) și urmează a fi prezentat în cadrul Stagiunii Dinam, la Faber, în Timișoara. În ianuarie 2023, spectacolul va avea o serie de reprezentații în regiunea British California, Canada, ca parte a selecției PuSh International Performing Arts Festival. “Ramanenjana” a fost creat în rezindeță la PACT Zollverein (DE), IFM Madagacar (MG), Goethe Zentrum Antananarivo (MG). 

O docu-ficțiune performativă de: Simona Deaconescu, Gaby Saranouffi
Performată de: Haja Saranouffi, Simona Dabija, Maria Luiza Dimulescu
Acompaniată de muzica lui: Olombelo Ricky
În costume de: Cristina Milea
Video de: Cristian Pascariu, Simona Deaconescu
Design grafic ziar: Victor Bartiș
Co-producția: Asociația Tangaj Collective, Forecast Berlin și Centrul Național al Dansului București

PROGRAM 6 Octombrie
19:30 — RAMANENJANA  — spectacol — RO/DE/MG, 2022, 60’
20:45 — UN (SAFE) ZONES — proiecție filme de dans — DRAGON BOYS (GH, 2023, 12’), IN THE SAME BOAT (FI, 2022, 8’), GHOSTLY LABOR (US, 2022, 13’)

DRAGON BOYS
12’, 2023, GH, Tom Ringsby 
În Accra, Ghana, o frăție cu rădăcini într-o combinație unică de acrobații, dans și jonglerii cu foc, ajunge să fie un model pentru tinerii pe care îi antrenează și sprijină financiar.

IN THE SAME BOAT
8’, 2022, FI, Mervi Junkkonen
“In the Same Boat” vorbește despre limitele corpului îmbătrânit și ale minții neîngrădite, printr-o călătorie plină de peripeții, în care se atinge un nou record finlandez de înjurături.

GHOSTLY LABOR: A DANCE FILM
13’, 2022, US, John Jota Leaños, Vanessa Sanchez
“Ghostly Labor” care explorează istoria muncii de-a lungul graniței dintre Statele Unite și Mexic prin intermediul dansurilor step și zapateado mexicane, Son Jarocho, mișcării afro-caraibiene și muzică live.

PROGRAM 7 Octombrie
19:30 — RAMANENJANA  — spectacol — RO/DE/MG, 2022, 60’
20:45 — UN (SAFE) ZONES — proiecție filme de dans  — I HAVE NO LEGS, AND I MUST RUN (CN, 2022, 15’), WARSHA (LB, 2022, 16’)

I HAVE NO LEGS, AND I MUST RUN
15’, 2022, CN, Yue Li
Un atlet căruia i-a trecut vremea se luptă cu mai multe răni. Sosirea unui nou recrut talentat în echipa sa plantează semințele geloziei în mintea Protagonistului.

WARSHA
16’, 2022, LB, Dania Bdeir
Mohammad, macaragiu din Beirut, se oferă voluntar să se ocupe de una dintre cele mai înalte și periculoase macarale din Liban. Departe de ochii tuturor, reușește să-și trăiască pasiunea secretă și să găsească libertatea.

***

Cele două evenimente parte din proiectul cultural “Retrocontrol — Documentare Performative în Deplasare”, co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mai multe informații despre turneu pe: https://www.tangajdance.com/retrocontrol/

Centrul Național al Dansului București | Bvd. Marasesti, nr. 80-82, București, România

Organizator

C.N.D.B.

Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.

https://www.cndb.ro/

021-318.86.76