TransLucid

Thu, 16 November, 19:30

București , România

Thu, 16 November, 19:30 București , România

Evenimentul s-a încheiat.

Despre eveniment

TransLucid este un performance care explorează aspecte semnificative din viața persoanelor trans în România, cu accent pe multiplele transformări pe care le-au experimentat.

TransLucid este o arhivă istorică amplă, de la primele operații care au avut loc, la sistemul legislativ, la dezbateri publice și alte forme dureroase de discriminare a persoanelor trans.

TransLucid folosește narațiuni subiective care au în centru momente reprezentative pentru istoria comunității trans.
Să ne știm istoria e eliberator. Ne scoate din invizibilitatea în care coduri penale, politici abuzive, media mânjită de ideologii conservatoarea ne-au împins constant. Să ne știm istoria e eliberator. O revendicăm, o știm, o spunem, ...Citeste mai mult-->

TransLucid este un performance care explorează aspecte semnificative din viața persoanelor trans în România, cu accent pe multiplele transformări pe care le-au experimentat.

TransLucid este o arhivă istorică amplă, de la primele operații care au avut loc, la sistemul legislativ, la dezbateri publice și alte forme dureroase de discriminare a persoanelor trans.

TransLucid folosește narațiuni subiective care au în centru momente reprezentative pentru istoria comunității trans.
Să ne știm istoria e eliberator. Ne scoate din invizibilitatea în care coduri penale, politici abuzive, media mânjită de ideologii conservatoarea ne-au împins constant. Să ne știm istoria e eliberator. O revendicăm, o știm, o spunem, o punem în scenă, o dansăm, ne folosim corpurile noastre queer pentru a o reprezenta, o plângem, o schimbăm.
Să ne creăm istoria este și mai eliberator. TransLucid își imaginează un viitor în care ne scriem propriile narațiuni și ne construim lumea pe care noi o vrem și de care avem nevoie.

TransLucid devine scena în care persoanele trans își pun istoria într-un performance manifest.

Echipa proiectului: ADAM/ Ada Mușat (performerx), Andrei Dinu, (scenografie) Andy Andreea (text), Arhanghela (performerx), Aron Madon (performerx), Dragoș Petrișor (light design), Evelyn Homeghiu (performerx), Mihaela Michailov (text), Patrick Brăila (performerx), Paula Dunker (text+regie), Raj/ Ramya (text+performerx) & Renate Dinu(performerx). 
Muzică: Chlorys, Sofia Zadar, Borusiade, Teo Retegan, Admina & Alex Bălă

Biografii

Ada Mușat / ADAM
Artist multidisciplinar, “a jack of all trades” care de-a lungul anilor a experimentat și creat în medii precum ilustrație, bandă desenată, street art, fotografie, instalație, tattoo art, performance si teatru. Temele abordate sunt mereu personale, indiferent de mediu, iar în arta performativă a colaborat cu alți artiști, alături de care a explorat relația cu propriul corp și tema identității de gen.

Andrei Dinu este designer și scenograf. El este designerul mărcii de modă Prosper Center și al proiectul de design de interior Atelier Brut. A colaborat cu artista Alexandra Pirici pentru diverse lucrări care au fost prezentate la Art Basel Messeplatz, Bienala de la Venetia, Bienala de la Berlin, New Museum New York, printre altele. A lucrat cu regizoare si regizori de teatru cum ar fi Gianina Cărbunariu, David Schwartz, Paula Dunker, Alexandru Berceanu. În 2011 a fost
designerul pavilionului românesc la “Prague Quadriennal of Performance Design and Space”.

Andy Andreea este născuta în 1989 și încearcă să scrie. Face parte din galaxia Lumi Posibile, o platformă online de ficțiune speculativă. A creat meme, eseuri, povestiri, poeme, fan fiction. Este și DJ amatoare câteodată.

Arhanghela– O târfă cu Comportament Iconic.

Aron Madon este artist visual, performer si in prezent are doua proiecte muzicale Admina și Lili Putana, fiecare entitate este diferențiată nu numai de genurile muzicale ci și de gender performing, în amândouă viziunile politice sunt importante pentru a contura personajele. Deasemenea este membru fondator Corp. alături de Cosima Opartan și Chlorys – un colectiv independent care reprezintă persoanele care se identifica ca femei și persoanele non binare pe scena de Djing și muzica electronica, direcția platformei este să creeze o experiență de clubbing mai sigură pentru persoanele queer. Printre proiectele personale se mai număra poezii feministe, experimente audio, video și perfomance-uri de dans și teatru.

Dragos Petrisor e lighting designer pentru spectacole de teatru, concerte si performance-uri. Bazat la Point Hub, colaborator apropiat al Centrului de Teatru Educational Replik. A lucrat in proiecte ale regizorxlor Eugen Gyemant, Judith State, Gabriel Sandu, Raul Coldea, Selma Dragos.

Evelyn Homeghiu: un suflet întai de toate , fata trans , o Lucefăriță ce straluceste din ce in ce mai puternic si cu entuziasm … motto: “ UNA E ,MAI MULTE SUNT”.

Mihaela Michailov este dramaturgă și analistă de Artele spectacolului. Este co-fondatoare a Centrului de Teatru Educațional Replika, co-inițiatoare a platformei Literatură și feminism. A scris peste 20 de texte de teatru educațional și politic, montate în teatre din România și din străinătate. Piesele ei sunt traduse în bulgară, franceză, germană, greacă, maghiară, portugheză, spaniolă. Ține ateliere de teatru educațional în școli și licee.

Patrick Brăila: activist trans, regizor si performer.

Paula Dunker lucrează în zona de live arts ca poetă, actriță, dramaturg și coregraf. Dansează neîntrerupt, creează performance-uri și costume, organizează evenimente, scrie, cântă, dublează desene animate, joacă în filme și pune muzică. Activist/ă a corpului queer este cel mai des întâlnit/ă pe scena dansului contemporan local, în inima teatrului politic din București și pe dancefloor-urile LGBTQIA+.

Raj/ Ramya: Artistix multidisciplinarx; o persoană fluidă în gen, timp și spațiu, o implozie de emoții, o explozie energetică pozitivă, un amalgam de sentimente organizate, o posesoare a unui templu neconform, o ploaie de dragoste și un ocean de iubire infinită.

Renate Dinu este o artistă și lucrătoare culturală versatilă, ce îmbrățișează multiple roluri. După ce a studiat economie, a urmat cursuri de artă și cultură vizuală, aprofundând impactul practicilor participative asupra realităților sociale, cu un accent pe rolul performativ al acestora. La Centrul Național al Dansului București (CNDB), a explorat performativitatea postumanistă, compoziția în timp real, cultura techno și teatrul politic, iar de cinci ani lucrează de asemenea ca și consultant artistic. Din 2016, Renate a susținut spectacole pe scenă, în spații convenționale și neconvenționale, în galerii și festivaluri. Prezența ei transmite un mesaj ce pune în evidență corpul ca fiind instrumentul principal pentru percepția și producerea realității și consideră scena un spațiu politic

Parteneri
Centrul Replika, ADO – Artă Pentru Drepturile Omului.

Mențiuni Speciale
Spectacolul conține stroboscop și fum.
Performance-ul va fi în limba română.

Centrul Național al Dansului București | Bvd. Marasesti, nr. 80-82, București, România

Organizator

C.N.D.B.

Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.

https://www.cndb.ro/

021-318.86.76