Fictions, my body

Wed, 23 November, 19:30

București , România

Wed, 23 November, 19:30 București , România

The event is finish.

About event

Ne interesează modurile în care prezența încorporată generează cuvânt și cuvântul care generează o nouă corporalitate, provocând experiențe și deschizând lumi noi, modelând constant perspectivele și convențiile în care ne încadrăm. Care sunt diferitele roluri pe care le poate dobândi sau accesa limbajul însoțit de corp, de la vorbirea curentă până la reprezentarea pe scenă, de la limbajul care fixează la limbajul ca potențialitate? Ce devenim atunci când vorbim?

Artistele și artiștii invitați propun moduri posibile de a lucra în compania limbajului, dincolo de ilustrare, mizând pe tensiunea dintre reprezentare și corporalitate și pe noi alianțe. Invităm în dialogul nostru artiste ...Read more-->

Ne interesează modurile în care prezența încorporată generează cuvânt și cuvântul care generează o nouă corporalitate, provocând experiențe și deschizând lumi noi, modelând constant perspectivele și convențiile în care ne încadrăm. Care sunt diferitele roluri pe care le poate dobândi sau accesa limbajul însoțit de corp, de la vorbirea curentă până la reprezentarea pe scenă, de la limbajul care fixează la limbajul ca potențialitate? Ce devenim atunci când vorbim?

Artistele și artiștii invitați propun moduri posibile de a lucra în compania limbajului, dincolo de ilustrare, mizând pe tensiunea dintre reprezentare și corporalitate și pe noi alianțe. Invităm în dialogul nostru artiste și artiști care folosesc, într-un fel sau altul, limbajul ‘împotriva’ limbajului. 

Cadrul propus și organizat de Andreea David și Eliza Trefas, a luat contur ca urmare a cercetării coregrafice a acestora demarate la începutul anului în cadrul noii producții CNDB Fictions, my body (desfășurate sub forma a două 2 lucrări solo, Unde rămân când îmi arunc cuvântul & Wor(l)ds). 

Acest cadru împlinește dorința lor de a aduce în dialog mai multe artiste și artiști, extinzând astfel tema de cercetare prin cunoașterea practicii fiecăreia și a multiplelor lor abordări.

Prezentările vor avea loc în fiecare miercuri a lunii Noiembrie.
23 noiembrie: Andreea David, Unde rămân când îmi arunc cuvântul și Cosmina Moroșan cu Anticorp Solar Enunțuri, cotoare de traiectorie

Andreea David, Unde rămân când îmi arunc cuvântul 

Sunt unde îmi arunc cuvântul, sau undeva în spatele lui, și îmi caut sufletul. Sunt de fapt unde e atenția mea. Sau, lucrurile rămân spuse și eu mă văd undeva în spatele lor. Unde rămân când îmi arunc atenția?
Mă preocupă relația dintre limbaj si corporalitate și felul în care cuvântul rostit se pre-formulează și formează în afectivitatea corpului și în relația cu celălalt. Caut relația dintre prezență și sunetul manipulat de vocea care îl emană și care mișcă la randul lui locuirea în corp.  Dacă sunetul e spațiu, care e distanța dintre corp și subiectul căruia i se adresează și cum reverberează această distanță înapoi în cel care enunță?
O producție Centrul Național al Dansului București 2022
Durata: 35 min

Cosmina Moroșan / Anticorp Solar,
Enunțuri, cotoare de traiectorie

Enunțul rar e la limită cu imperceptibilul, e o scintilație pe (din) fondul de black-box. Enunțurile trag după sine acumulări de gest-mișcare, desenate laolaltă cu anonimi entuziaști, (de) printre fazele individuărilor (versuri, obiecte, regiuni de nori semi-visați, închipuirea unei gândiri de pace). Teoria încă lucrează vâscoșenia acestui tip de spațiu și se lasă înmuiată de el. „Vorbitura” face un cer / pământ fosforescente, cu șanse de a transforma regatul spiritului. Cooperează intermitent în activitatea materialității. Lucrează cu o cutie lăuntrică a unui centru, care pare a fi mereu în alt corp. Privit din satelit, e acoperit cu aproximativ cinci texturi, plăcuțe pale, schițe de țigle, arbori pe diagonală. La sol e o Columbie în rigle naive.

Biografii

Andreea David este coregrafă și performer. Din 2013 își creează propriile lucrări solo (‘Nud de femeie brunetă’ sau ‘I am just about…’) și colaborează cu alți artiști din țară sau din străinătate, prezentând spectacole pe scene din România, Austria, Germania, Franța, Elveția, Belgia, Suedia, Norvegia, Italia sau Coreea de Sud. În 2019 creează spectacolul „Techno Transa Body Beats”. În 2020, continuă cercetarea dezvoltată alături de Maria Baroncea și alți artiști în cadrul TechnoFields, investigând forme de dans colectiv cu potențial de a crea comunități simbiotice temporare formate din corpuri umane sau non-umane, concepte, tehnologii, ritmuri și naturile din jur. În 2020 primește Premiul CNDB pentru contribuția adusă dansului contemporan.
andreeamariadavid.wordpress.com

Cosmina Moroșan lucrează cu poezia și arta performativă (mișcare și text), operând prin filosofie ca intensitate riscată / virtualitate afectivă / posibilitate de a fora întâlniri. În 2017, publică volumul de poezie Beatitudine (eseu politic) și în 2021 încheie teza de doctorat A simți deleuzian. Schizanaliza practicilor literare experimentale. Trăiește și cercetează teritorii dintre orașe / provincii, între concepte / senzații, preferând practici formulate în micro-echipe deschise (din 2018 colaborează cu Anticorp Solar). Între 2016 și 2022 performează în spații din București precum: galeria ODD, Tranzit, Salonul de Proiecte, Centrul Național al Dansului, Galeria Anca Poterașu, Cabinet 44/ Atelierele Malmaison. 
Anticorp Solar lucrează în mediul vizual, sonor (înregistrări de teren, acțiuni acustice) și performativ cu o preocupare pentru text (notițe, etimologie plurală). În practica sa străbate conceptul de vitalitate a spațiului ludic, populat de entități-evenimente: obiecte (congregații de fotoni, spărturi și dâre), inter-ființe (gândirea cu ȘI) și micro-zgomote (iterări deraiate, asimetrii la mantinelă). 

Mențiuni speciale
Lucrările prezentate vor fi urmate de artist talk-uri.

Centrul Național al Dansului București | Bvd. Marasesti, nr. 80-82, București, România

Organizer

C.N.D.B.

Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.

https://www.cndb.ro/

021-318.86.76