Moromeții

Wed, 18 September, 17:30

București , România

Wed, 18 September, 17:30 București , România

Evenimentul s-a încheiat.
Ai un cod promoțional?
Ai un cod promotional?

Despre eveniment

Un secol de cinema românesc la București:

Moromeții

România / 1987 / 145’ / a/n / v.o. / Dramă, adaptare după primul volum al romanului omonim de Marin Preda

R: Stere Gulea

Cu: Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Florin Zamfirescu

 

 

Pe fondul unor mutații sociale - care se vor dovedi ireversibile - filmul urmărește destrămarea unei familii țărănești tradiționale. Încercarea autoritară și disperată a capului familiei - Ilie Moromete (Victor Rebengiuc) - de a ține pe loc această realitate, eșuează. Cu Ilie Moromete dispare un prototip social care a reprezentat secole de-a rândul societatea românească. Dispare de fapt o identitate ...Citeste mai mult-->

Un secol de cinema românesc la București:

Moromeții

România / 1987 / 145’ / a/n / v.o. / Dramă, adaptare după primul volum al romanului omonim de Marin Preda

R: Stere Gulea

Cu: Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Florin Zamfirescu

 

 

Pe fondul unor mutații sociale - care se vor dovedi ireversibile - filmul urmărește destrămarea unei familii țărănești tradiționale. Încercarea autoritară și disperată a capului familiei - Ilie Moromete (Victor Rebengiuc) - de a ține pe loc această realitate, eșuează. Cu Ilie Moromete dispare un prototip social care a reprezentat secole de-a rândul societatea românească. Dispare de fapt o identitate care nu a mai fost înlocuită.

Moromeții mă emoționează foarte tare. Când zic "Moromeții" zic actorie și mi se pare, cantitativ, cel mai important film românesc din acest punct de vedere (Cristi Puiu).

Filmul lui Stere Gulea îmi place nu atât din punctul de vedere al transpunerii corecte a romanului, ci mi se pare că are o atmosferă și un autentic foarte convingătoare. Victor Rebengiuc e genial. S-au întâlnit acolo niște lucruri în modul cel mai fericit cu putință: imaginea lui Vivi Drăgan Vasile, actorii ș.a.m.d. Am văzut "Moromeții" de nu stiu câte ori și tot l-aș mai revedea (Radu Muntean).

Marele Premiu (ex-aequo) şi Premiul pentru muzică (Radu Şerban) acordate de ACIN, Premiul pentru interpretare (Gheorghe Dinică) la Festivalul de la Karlovy Vary, Menţiunea specială a juriului la Festivalul Internaţional al Filmului pentru Tineret de la Cannes, Diploma de onoare pentru evocare istorică la Festivalul de la Avellino.

 

Cinemateca Union (Sala Paul Calinescu) | Str. Ion Câmpineanu, nr.21, București, România

Organizator

Cinemateca Română - UNION

Cinema UNION cunoscută și sub numele Sala Paul Călinescu a Cinematecii Române, are 130 locuri, iar poziționarea este ultra-centrală, chiar lângă Sala Palatului. A fost deschisă în 1969. <br /> Filmele prezentate sunt atât premiere, cât și filme de cinematecă astfel încât să creeze o punte de legătură între trecut și prezent. Totodată susținem cinematografia europeană non-națională, dar și cea românească.

https://www.facebook.com/CinemaUnionBucuresti/

+4021.313.92.89