Fictions, my body

Wed, 09 November, 19:30

București , România

Wed, 09 November, 19:30 București , România

Evenimentul s-a încheiat.

Despre eveniment

Ne interesează modurile în care prezența încorporată generează cuvânt și cuvântul care generează o nouă corporalitate, provocând experiențe și deschizând lumi noi, modelând constant perspectivele și convențiile în care ne încadrăm. Care sunt diferitele roluri pe care le poate dobândi sau accesa limbajul însoțit de corp, de la vorbirea curentă până la reprezentarea pe scenă, de la limbajul care fixează la limbajul ca potențialitate? Ce devenim atunci când vorbim?

Artistele și artiștii invitați propun moduri posibile de a lucra în compania limbajului, dincolo de ilustrare, mizând pe tensiunea dintre reprezentare și corporalitate și pe noi alianțe. Invităm în dialogul nostru artiste ...Citeste mai mult-->

Ne interesează modurile în care prezența încorporată generează cuvânt și cuvântul care generează o nouă corporalitate, provocând experiențe și deschizând lumi noi, modelând constant perspectivele și convențiile în care ne încadrăm. Care sunt diferitele roluri pe care le poate dobândi sau accesa limbajul însoțit de corp, de la vorbirea curentă până la reprezentarea pe scenă, de la limbajul care fixează la limbajul ca potențialitate? Ce devenim atunci când vorbim?

Artistele și artiștii invitați propun moduri posibile de a lucra în compania limbajului, dincolo de ilustrare, mizând pe tensiunea dintre reprezentare și corporalitate și pe noi alianțe. Invităm în dialogul nostru artiste și artiști care folosesc, într-un fel sau altul, limbajul ‘împotriva’ limbajului. 

Cadrul propus și organizat de Andreea David și Eliza Trefas, a luat contur ca urmare a cercetării coregrafice a acestora demarate la începutul anului în cadrul noii producții CNDB Fictions, my body (desfășurate sub forma a două 2 lucrări solo, Unde rămân când îmi arunc cuvântul & Wor(l)ds). 

Acest cadru împlinește dorința lor de a aduce în dialog mai multe artiste și artiști, extinzând astfel tema de cercetare prin cunoașterea practicii fiecăreia și a multiplelor lor abordări.

Prezentările vor avea loc în fiecare miercuri a lunii Noiembrie.
9 noiembrie: Raluca Croitoru Art History Aerobics și Cătălina Gubandru In the language that you are

Raluca Croitoru, Art History Aerobics 

Art History Aerobics este un performance conceput sub forma unei ședințe demonstrative de aerobic al cărei conţinut este inspirat de cronologia oficială a istoriei artei europene şi de momentele ei definitorii. Performer-ul întruchipează simultan rolul unei instructoare de aerobic și cel al unei povestitoare. Folosindu-se de voce, corp și imaginație, aceasta marchează și ilustrează diferite moduri de înţelegere şi reprezentare a corpului în artă.
Durata: 20 min

Cătălina Gubandru, In the language that you are

Între noi este limbaj. 
Between us there is language. 

Limbaj/ language :

1. countable noun. A language is a system of communication which consists of a set of sounds and written symbols which are used by the people of a particular country or region or group  for talking or writing. Synonyms: tongue, speech, vocabulary, communication, expression, speaking, (def from Collin Dictionary)

LIMBÁJ, limbaje, s. n. 1. Sistem de comunicare alcătuit din sunete articulate, specific oamenilor, prin care aceștia își exprimă gândurile, sentimentele și dorințele; limbă, grai. 2. Limba unei comunități umane istoricește constituită. 3. Mod specific de exprimare a sentimentelor și a gândurilor în cadrul limbii comune sau naționale. ◊ Limbaj comun = a) fel de a se exprima simplu, nepretențios; limbă obișnuită; b) mijloc, bază de înțelegere. ♦ Sistem de semne, socialmente codificate, care nu fac apel la cuvinte sau la scriere. Limbajul surdo-muților. ♦ Fig. Mijloc de exprimare a ideilor sau a sentimentelor prin culoare, sunete muzicale etc. 4. Mod de folosire a unei limbi, în special a lexicului, specific anumitor profesii, grupuri sociale etc. 5. (Inform.) Sistem de caractere și simboluri folosit în programare. [Pl. și: limbajuri] – Limbă + suf. -aj (după fr. langage). (Dexonline)
Durata: ~20-40 min


Biografii

Raluca Croitoru îmbină abordări multidisciplinare din sfera artelor vizuale, coregrafiei şi performance-ului. Practica sa artistică se concentrează pe corporalitate și interacțiunea dintre stările ambivalente de lucru și odihnă din viața de zi cu zi. Raluca este absolventă a programului de masterat în arte din cadrul Piet Zwart Institute din Rotterdam, unde locuiește în prezent. Lucrările ei au fost prezentate, printre altele, la Time-Based Art Festival, Portland (USA); Art în General, New York (USA); Skåneskonstförening, Malmö (SE); Bienala Art Encounters, Timişoara (RO), Muzeul Național de Artă Contemporană, Bucureşti (RO); Yellow Brick, Atena (GR), W139, Amsterdam (NL).

Cătălina Gubandru este artistă independentă, coregraf, dansator și performer. Lucrez în cea mai mare parte cu definitia de bază a spectacolului folosind diverse medii artistice precum sunet, text, fotografie, video, instalație, obiecte, artă participativă, site-specific. Îmi dezvolt proiectele în rezidențe artistice naționale și internaționale și le prezint internațional în diferite contexte, evenimente și spații, printre care: Sjösala  Östra Ämtervik Sweden, Sandwich Gallery (CFP & Off Space),  Atelierele Malmaison, Atelier 35, Transit Bucharest, PaintBrush Factory -RAP, NAHR Sottochiesa Italy, New Phenomenon Urban Studio Shenzhen, Dongcheng & Soho Building Beijing, Uzes Danse Festival, Tanz Im August Berlin, Dansem Marseille, Montemor O Novo Portugalia, La Raffinerie Bruxelles, Balkan Dance Platform Atena, New Europe Festival Prague, Gallery Denkraum Vienna, Mains D’Oeuvre Paris, 104 Paris, Mouvement sur la Ville Montpellier, Explore Dance Bucharest, National Museum of Contemporary Art Bucharest, National Dance Center Bucharest, RKI Berlin, A5 Studio Space Bucharest, Future Museum Bucharest, TIFF Albania,  Independans Bucuresti, Polli Talu Arts Center Estoniasite: https://catalinagubandru.weebly.com/

Mențiuni speciale
Lucrările prezentate vor fi urmate de artist talk-uri.

Centrul Național al Dansului București | Bvd. Marasesti, nr. 80-82, București, România

Organizator

C.N.D.B.

Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.

https://www.cndb.ro/

021-318.86.76