REALIA (BUCUREȘTI – BEIRUT)

Fri, 27 November, 19:30

București , România

Fri, 27 November, 19:30 București , România

Evenimentul s-a încheiat.

Despre eveniment

REALIA (BUCUREȘTI – BEIRUT)

27.11// 19:30// Sala Stere Popescu

 

Direcție artistică și performance: Farid Fairuz

Text, scenografie și costume: Farid Fairuz

Muzica: Dhafer Youssef, Brent Lewis, Karpov not Kasparov, P. I. Ceaikovski, Margareta Pâslaru

Suport tehnic: Mircea Ghinea

Producție: Solitude Project & Căminul Cultural

Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Partener: Colectiv A

 

 

Spectacolul „Realia (București – Beirut)” este un performance a cărui dramaturgie amestecă planuri temporale, evenimente reale și fictive din viața unui personaj care trăiește simultan o dublă identitate: Mihai Mihalcea, născut la București, și Farid Fairuz, născut la Beirut. Mici elemente de detaliu distorsionează memoria și forțează limita fragilă dintre discursuri reale și imaginare făcând ...Citeste mai mult-->

REALIA (BUCUREȘTI – BEIRUT)

27.11// 19:30// Sala Stere Popescu

 

Direcție artistică și performance: Farid Fairuz

Text, scenografie și costume: Farid Fairuz

Muzica: Dhafer Youssef, Brent Lewis, Karpov not Kasparov, P. I. Ceaikovski, Margareta Pâslaru

Suport tehnic: Mircea Ghinea

Producție: Solitude Project & Căminul Cultural

Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Partener: Colectiv A

 

 

Spectacolul „Realia (București – Beirut)” este un performance a cărui dramaturgie amestecă planuri temporale, evenimente reale și fictive din viața unui personaj care trăiește simultan o dublă identitate: Mihai Mihalcea, născut la București, și Farid Fairuz, născut la Beirut. Mici elemente de detaliu distorsionează memoria și forțează limita fragilă dintre discursuri reale și imaginare făcând imposibilă distincția dintre posibil, virtual și real. Creat în 2012, spectacolul a fost prezentat în premiera la subRahova, București și în cadrul Festivalului Temps d'Images, Cluj Napoca, la Dance House Limassol, Cipru, la Centrul Național al Dansului București, Theatre Alfred Ve Dvore/Motus, Praga, în cadrul festivalului Antistatic, Sofia și la Hebbel am Ufer, (HAU) Berlin. În mai 2015 spectacolul a avut trei reprezentații la Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis (Franța).

 

În 2010, artistul Mihai Mihalcea a luat cu asalt scena culturală cu un proiect de ficționalizare a propriei biografii devenind Farid Fairuz și lansând în spațiul public o serie de întrebări și reflecții cu privire la producția culturală, capitalism, sexualitate și religie: “Acum 4 ani a trebuit să-mi inventez un personaj ca să mai pot exista. Acum sunt Farid Fairuz și vă spun două lucruri: imperiul Otoman n-a dispărut, o parte a rămas cu siguranță în mine; totul în viață este legat de durere și plăcere, altfel nu-mi explic nimic din toate acestea…”. Mihai Mihalcea a avut un rol esențial în multe dintre inițiativele care au condus la recunoașterea internațională a dansului contemporan românesc și la înființarea unor structuri și instituții devenite repere ale acestui domeniu. Între 2006-2013 a fost director al Centrului Național al Dansului din București. A dansat şi a creat spectacole şi lucrări coregrafice prezentate în: Franţa, Germania, Italia, Ungaria, Austria, S.U.A., Bulgaria, Ucraina, Portugalia, Polonia, Olanda, Belgia, Elveţia şi Slovenia. În 2013-2014 a fost bursier al Academiei de Arte din Berlin.

 

În spectacolul său artistul construiește un discurs complex, necomplezent și lipsit de ipocrizie. Adresând un conținut frust învelit într-o glazură de autoderiziune și lipsit de inhibiție, Farid Fairuz lansează teme fundamentale pentru ceea ce înseamnă astăzi artele spectacolului, relația dintre public și artist, amestecul dintre realitate și ficțiune, construcție și efemer. Nu lipsesc din spectacolul lui Farid Fairuz o serie de declarații ireverențioase, care încercă să scurtcircuiteze locurile comune ale artelor spectacolului.”

Florin Ghinda

Mihai Mihalcea poate fi Farid Fairuz. Solo-ul lui Mihai Mihalcea şi Farid Fairuz (ce contradictio in terminis!) descrie o realitate schizoidă cu inserţii de fabulos kitsch. Pe pereţi, fotografiile cu Mihalcea-copil inserează trecutul real într-o dramaturgie ficţională. Poveştile sînt alcătuite din fotograme diferite. Realul fantasmează. Mihalcea copilăreşte în Triunghiul Bermudelor, denumire sub care nu se ascunde un imaginar SF, ci o zonă concretă din Bucureşti, Rahova – Ferentari – Giurgiului, adică RFG (ironică abreviere care trimite la un El Dorado al perioadei comuniste). Precizia geografică este spulberată cu relaxare cînd cartierul românesc este plasat în Liban. Rămăşiţele memoriei sînt virusate, genetica lui Mihalcea se destramă deja în identitatea lui Fairuz. O pisică desenată alungă (mănîncă?) şoarecele care îi rodea nopţile lui Mihalcea în copilărie. Fantasticul vindecă realitatea.

Oana Stoica

 

Farid Fairuz este un Mihai Mihalcea furios, nu un revoluţionar, ci mai degrabă un anarhist coleric, un negativist al terorii, care refuză să tacă pentru confortul altora. Farid nu este complicele anonim al mecanismului de tocare a individualităţii, libertăţii, umanităţii. Farid este o voce singulară care reverberează în mentalul colectiv.”

Oana Stoica

 

Preţ bilet: 25 lei întreg/ 15 lei redus (elevi/ studenţi/ pensionari)

Biletele se pot achiziţiona on-line de pe www.kompostor.ro sau cu 30 de min. înainte de începerea spectacolului la Sala Stere Popescu, Bd. Mărăşeşti, 80-82.

 

 

 

Sala Stere Popescu | Bvd. Marasesti, nr. 80-82, București, România

Organizator

C.N.D.B.

Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.

https://www.cndb.ro/

021-318.86.76