IZVORUL FECIOAREI / JUNGFRUKÄLLAN / THE VIRGIN SPRING

Wed, 27 February, 19:00

București , România

Wed, 27 February, 19:00 București , România

The event is finish.
Do you have a promotional code?
Ai un cod promotional?

About event

IZVORUL FECIOAREI este un film atipic pentru Bergman pentru că nu este făcut după un scenariu propriu, ca majoritatea filmelor sale. Împreună cu VOI FI MAMĂ, reprezintă cele două „filme Isaksson”, după numele scenaristei, fiind de asemenea considerate cele mai bune filme dintr-o perioadă de căutări artistice și personale ale regizorului. Povestea este una de inspirație medievală, iar imaginarul medieval este construit ca un melanj de tradiții creștine, păgâne și specifice pragmatismului nordic. Într-un peisaj rural, o familie își duce traiul după regulile climei și ale credinței. Iar credința cere sacrificii. Filmul urmărește drumul pe care fata multiubită a familiei ...Read more-->

IZVORUL FECIOAREI este un film atipic pentru Bergman pentru că nu este făcut după un scenariu propriu, ca majoritatea filmelor sale. Împreună cu VOI FI MAMĂ, reprezintă cele două „filme Isaksson”, după numele scenaristei, fiind de asemenea considerate cele mai bune filme dintr-o perioadă de căutări artistice și personale ale regizorului. Povestea este una de inspirație medievală, iar imaginarul medieval este construit ca un melanj de tradiții creștine, păgâne și specifice pragmatismului nordic. Într-un peisaj rural, o familie își duce traiul după regulile climei și ale credinței. Iar credința cere sacrificii. Filmul urmărește drumul pe care fata multiubită a familiei duce lumânări la biserică. Însă, în această lume scandinavă, distanțele sunt foarte mari, așa că tânăra călătorește călare și însoțită de sora ei vitregă. Opoziția dintre cele două lumi se reflectă și în construcția celor două personaje feminine. Cea vitregă este însărcinată în urma unui viol, muncește din greu, blestemă și îl invocă pe Odin. Fata favorită este răsfățată, inocentă, dar complet nepregătită pentru lumea brutală din afara casei părintești. Iar drumul prin această lume e presărat cu pericole, moarte și răzbunare. Prin intermediul personajelor, asistăm și la o luptă între creștinismul lumii domestice, din jurul casei, și mitologia vechilor vikingi, a cărei violență mai cutreieră pădurile sălbatice. O împletire și o concurență simultane ale misticului și spiritualului, ca într-un adevărat „Baltagul” suedez. Însă răzbunarea nu este încheierea aici, ea doar deschide un șir nou de morți. Violența aduce mai multă violență, moartea aduce cu ea mai multă moarte. Cufundat în păcat, creștinul găsește răspunsul în și mai multă credință. Puterea credinței este însăși tema filmului și, în acelaşi timp, o invitație la dezbatere. Monologul final exprimă exact absurdul de a nu-l înțelege, fapt ce duce la și mai multă credință, nu mai puțină. În afară de scenarista Ulla Isaksson, în acest film Bergman lucrează și cu un nou director de imagine, Sven Nykvist, și se autoprovoacă să își schimbe propriul stil, ajungând să se inspire masiv din tehnica filmelor lui Kurosawa. (Răzvan Pascu)

Menţiune specială în competiţia Festivalului de la Cannes, Oscar şi Glob de Aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină, precum şi nominalizare la Premiul Academiei Americane pentru Cele mai bune costume ale unui film alb-negru.

Cinemateca Eforie (Sala Jean Georgescu) | Str. Eforie nr 2, București, România

Organizer

Cinemateca Română - EFORIE

https://www.facebook.com/Cinemateca-Română-Pagina-oficială-404750289652215/

+40213130483