DONBASS

Tue, 12 February, 16:30

București , România

Tue, 12 February, 16:30 București , România

The event is finish
Do you have a promotional code?
Ai un cod promotional?

About event

Cu: Boris Kamorzin, Valeriu Andriuţă, Tamara Yatsenko, Liudmila Smorodina, Olesya Zhurakovskaya

În Donbass, o regiune din estul Ucrainei, are loc un război hibrid ce implică un conflict armat deschis, însoțit de crime și jafuri pe scară largă, comise de bande separatiste. În Donbass, războiul este numit pace, propaganda este rostită ca adevăr și ura este declarată a fi iubire. O călătorie prin Donbass se desfășoară ca un lanț de aventuri curioase, în care grotescul și drama sunt la fel de interconectate ca viața și moartea. Aceasta nu este povestea unei regiuni, a unei țări sau a unui sistem politic. Este povestea ...Read more-->

Cu: Boris Kamorzin, Valeriu Andriuţă, Tamara Yatsenko, Liudmila Smorodina, Olesya Zhurakovskaya

În Donbass, o regiune din estul Ucrainei, are loc un război hibrid ce implică un conflict armat deschis, însoțit de crime și jafuri pe scară largă, comise de bande separatiste. În Donbass, războiul este numit pace, propaganda este rostită ca adevăr și ura este declarată a fi iubire. O călătorie prin Donbass se desfășoară ca un lanț de aventuri curioase, în care grotescul și drama sunt la fel de interconectate ca viața și moartea. Aceasta nu este povestea unei regiuni, a unei țări sau a unui sistem politic. Este povestea unei lumi pierdute în identități post-adevăr, false. Povestea fiecăruia dintre noi.

„Există un dicton banal care spune: când istoria se repetă, prima dată ia forma unei tragedii, iar a doua oară e ca o farsă. Nu-i adevărat. Există și o a treia interpretare a acelorași evenimente, a aceluiași subiect, și anume: reflecția lor deformată în oglinda concavă a lumii subpământene. Povestea este improbabilă, totuși, destul de realistă, ba s-ar putea spune că există cu adevărat, undeva, chiar în preajma noastră.” (Varlam Șalamov, nuvela „Durerea”)

 

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, unde cineastul ucrainian Serghei Loznitsa a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun regizor al secțiunii „Un Certain Regard”. Criticii l-au primit cu la fel de mult entuziasm și la Karlovy Vary și Toronto, festivaluri internaționale din selecția cărora a făcut parte. „Un film de război care ilustrează absurdul într-o manieră comică, halucinantă pe alocuri” (Olivier Delcroix, „Figaro Scope”), DONBASS propune un portret în 13 capitole al celei mai tulburate zone din Europa zilelor noastre. „Prin estetica sa remarcabilă, filmul se prezintă ca o dramă de război deghizată într-o comedie neagră” („Le Figaro”), oferind o viziune imersivă asupra conflictelor din teritoriu.

 

Cinemateca Eforie (Sala Jean Georgescu) | Str. Eforie nr 2, București, România

Organizer

Cinemateca Română - EFORIE

https://www.facebook.com/Cinemateca-Română-Pagina-oficială-404750289652215/

+40213130483