APA CA UN BIVOL NEGRU

Fri, 19 October, 19:00

București , România

Fri, 19 October, 19:00 București , România

Evenimentul s-a încheiat.

Despre eveniment

Cu: Pierre Bokor, Iosif Demian,

Stere Gulea, Roxana Pana, Dan Pița, Dinu Tãnase, Mircea Veroiu

„Echipa documentarului-eseu APA CA UN BIVOL NEGRU – alcătuită din absolvenți ai promoției 1969-1970 (secția regie), din teatrologi-filmologi ai aceleiași promoții, din câțiva operatori ai promoțiilor anterioare și din alți specialiști tineri – reprezenta, așadar, debutul „generației ’70”, care avea să joace un rol important în devenirea cinematografiei naționale. Filmat «la cald», în primăvara anului 1970, cu imagini din miezul stihiei, dar prezentat pe ecrane abia în mai 1971, documentarul APA CA UN BIVOL NEGRU anunța destinul fast al realizatorilor de atunci: tinerii cineaști – majoritatea încă ...Citeste mai mult-->

Cu: Pierre Bokor, Iosif Demian,

Stere Gulea, Roxana Pana, Dan Pița, Dinu Tãnase, Mircea Veroiu

„Echipa documentarului-eseu APA CA UN BIVOL NEGRU – alcătuită din absolvenți ai promoției 1969-1970 (secția regie), din teatrologi-filmologi ai aceleiași promoții, din câțiva operatori ai promoțiilor anterioare și din alți specialiști tineri – reprezenta, așadar, debutul „generației ’70”, care avea să joace un rol important în devenirea cinematografiei naționale. Filmat «la cald», în primăvara anului 1970, cu imagini din miezul stihiei, dar prezentat pe ecrane abia în mai 1971, documentarul APA CA UN BIVOL NEGRU anunța destinul fast al realizatorilor de atunci: tinerii cineaști – majoritatea încă studenți – se afirmau printr-un film de atitudine, cu caracter programatic, mesajul lor având – cum spuneam – atributele unui manifest. Spiritul civic avea să rămână o constantă activității lor cinematografice și extra-cinematografice.” (Călin Căliman, IstoriaFilmuluiRomânesc.ro)

„Trecuseră vreo două săptămâni de la izbucnirea inundațiilor și ne-am dus la vărsarea apei, la Brăila. Se filmau episoade, fără structură și fără un minim de script, se improviza. Întâlneam oameni aflați în pericol, sau ulterior trecerii pericolului – iar oamenii, în astfel de situații, te impresionează, unii dintre ei vorbesc cu miez. Dar era important că ne apropiam de oameni adevărați, că vorbele le aparțineau și nu le îneca un comentator cu observațiile lui, cum se întâmpla cel mai adesea în documentarele de la Sahia. Până la urmă, APA CA UN BIVOL NEGRU a fost pus la cutie și închis din motive ideologice.” (Stere Gulea, „Film Menu”, 2013)

 

Cinemateca Eforie (Sala Jean Georgescu) | Str. Eforie nr 2, București, România

Organizator

Cinemateca Română - EFORIE

https://www.facebook.com/Cinemateca-Română-Pagina-oficială-404750289652215/

+40213130483