Cineclub Queer - Meeting of Two Queens // Tender Fictions

Thu, 13 June, 19:00

București , România

Thu, 13 June, 19:00 București , România

Evenimentul s-a încheiat.

Despre eveniment

Al doilea eveniment al Cineclubului Queer continuă seria de proiecții ale unor filme care integrează și revalorifică materiale audiovizuale de arhivă, prezentând spectatorilor două titluri esențiale pentru cinematografia queer a anilor ’90.

Primul, „Meeting of Two Queens”, un scurtmetraj de 14 minute realizat de Cecilia Barriga, este o ficțiune biografică care construiește prin montaj una dintre cele mai mari fantezii cinefile ale comunității queer, reunindu-le pentru prima dată pe marele ecran pe Greta Garbo și Marlene Dietrich. Relația dintre cele două respectă tiparul unei idile clasice, iar modul creativ al cineastei de a îmbina fragmente din filmografia actrițelor accentuează ...Citeste mai mult-->

Al doilea eveniment al Cineclubului Queer continuă seria de proiecții ale unor filme care integrează și revalorifică materiale audiovizuale de arhivă, prezentând spectatorilor două titluri esențiale pentru cinematografia queer a anilor ’90.

Primul, „Meeting of Two Queens”, un scurtmetraj de 14 minute realizat de Cecilia Barriga, este o ficțiune biografică care construiește prin montaj una dintre cele mai mari fantezii cinefile ale comunității queer, reunindu-le pentru prima dată pe marele ecran pe Greta Garbo și Marlene Dietrich. Relația dintre cele două respectă tiparul unei idile clasice, iar modul creativ al cineastei de a îmbina fragmente din filmografia actrițelor accentuează tocmai emfaza iconică a gesturilor și a privirilor lor.

Al doilea film, „Tender Fictions”, un mediumetraj de 58 de minute regizat de Barbara Hammer, este o ficțiune autobiografică cu valoare de manifest intersecțional (feminist, queer, antirasist), care suprapune fragmente din trecutul cineastei peste elemente ale istoriei emancipării LGBT și ale istoriei filmului. În mod concret, regizoarea îmbină materiale filmate de ea însăși cu reportaje TV și înregistrări audio pentru a construi un discurs angajat care analizează resorturile genului autobiografic atât în scrieri diaristice, cât și în cinema.

Luând ca reper mitul celebrității hollywoodiene, cele două filme folosesc materialul de arhivă cu scopul de a disloca sensurile originale ale imaginilor și de a le reasambla în texte audiovizuale subversive, menite să evidențieze înțelesuri latente ale materialului-sursă. În ambele filme, folosirea materialului de arhivă în sensul recuperării lui istorice este secundară în raport cu crearea de noi narațiuni.

Cinemateca Union (Sala Paul Calinescu) | Str. Ion Câmpineanu, nr.21, București, România

Organizator

Cinemateca Română - UNION

Cinema UNION cunoscută și sub numele Sala Paul Călinescu a Cinematecii Române, are 130 locuri, iar poziționarea este ultra-centrală, chiar lângă Sala Palatului. A fost deschisă în 1969. <br /> Filmele prezentate sunt atât premiere, cât și filme de cinematecă astfel încât să creeze o punte de legătură între trecut și prezent. Totodată susținem cinematografia europeană non-națională, dar și cea românească.

https://www.facebook.com/CinemaUnionBucuresti/

+4021.313.92.89