Amprenta Mădălina Dan - performance Dominic Stanca & artist talk „What’s at work”

Sun, 30 October, 19:00

București , România

Sun, 30 October, 19:00 București , România

Evenimentul s-a încheiat.

Despre eveniment

Amprenta Mădălina Dan - performance Dominic Stanca & artist talk „What’s at work”

30 octombrie 2016, ora 19.00


Dominic Stanca -  un performance de Mădălina Dan și Ciprian Mureșan

Durata: 20 minute

Proiect realizat în cadrul festivalului Temps d'images 2009

Producător: Colectiv A

 

What’s at work

Alina Popa în dialog cu Mădălina Dan

ora 20.00

 

Dominic Stanca -  un performance de Mădălina Dan și Ciprian Mureșan

„În 2009, lucrând cu Ciprian în cadrul unei rezidențe (Chantier) oferite de Temps d’images - Cluj, l-am descoperit (cu ajutorul unei plăcuțe memoriale) pe Dominic Stanca, poet, dramaturg, actor, scriitor (1926-1976). În ciuda plăcuței memoriale, nu foarte multe lucruri se puteau afla despre ...Citeste mai mult-->

Amprenta Mădălina Dan - performance Dominic Stanca & artist talk „What’s at work”

30 octombrie 2016, ora 19.00


Dominic Stanca -  un performance de Mădălina Dan și Ciprian Mureșan

Durata: 20 minute

Proiect realizat în cadrul festivalului Temps d'images 2009

Producător: Colectiv A

 

What’s at work

Alina Popa în dialog cu Mădălina Dan

ora 20.00

 

Dominic Stanca -  un performance de Mădălina Dan și Ciprian Mureșan

„În 2009, lucrând cu Ciprian în cadrul unei rezidențe (Chantier) oferite de Temps d’images - Cluj, l-am descoperit (cu ajutorul unei plăcuțe memoriale) pe Dominic Stanca, poet, dramaturg, actor, scriitor (1926-1976). În ciuda plăcuței memoriale, nu foarte multe lucruri se puteau afla despre Dominic Stanca, fiul, pe internet. Tatăl său care poartă același nume, medic, al cărui nume îl poartă maternitatea din Cluj, și Radu Stanca (văr), al cărui nume îl poartă Teatrul Dramatic din Sibiu, sunt nume și personalități mult mai sonore decât Dominic Stanca.

Parte din proiectul nostru este crearea unei pagini de Wikipedia, cu biografia și activitatea sa artistică.

Conul de umbră și obscuritatea aflate în jurul personalității sale artistice au legătură cu valoarea operei sale? Sau cu alți factori bio-politici? Cu condițiile în care se arhivează, se scrie, se uită istoria pre-internet într-un climat comunist? Din documentare am aflat de asemenea că ceea ce s-a editat după moartea poetului a fost munca soției sale, Sorana Coroamă-Stanca. Ce e mai relevant din acești factori și ce contrapunct artistic se creează lucrând îndeaproape cu biografia unui subiect pe care nu l-am cunoscut decat în mediul virtual?

Lucrarea noastră îl înscrie pe Dominic Stanca într-o constelație abstractă și uniformă de nume, într-o poetică de straturi suprapuse de memorie și vizibilitate/sonoritate care se șterg și sprijină reciproc.” (Mădălina Dan)


„Ce polifonie în căruciorul său mic!

În lacra lui verde cu păuni şi cu stele.

În laboratorul său portativ

pe care-l trăgea singur, ca un căluţ costeliv,

cling-clang sau cling-cling... obsesiv pe pavele.

Cling-clang armonios cu sticlele pline

pe panta pieptişă, dantelată a străzii,

cling-cling zgomotos cu sticlele goale

dansând dezaxate între şipcile lăzii

Şi ieri ca şi azi şi azi ca şi mâine -

cling-clang la deal, cling-cling la vale -

trecea sifonarul cu sticlele pline,

trecea sifonarul ca sticlele goale.”

(Dominic Stanca - Sifonarul)


Bio
 

Ciprian Mureșan este un artist vizual care trăiește și lucrează la Cluj. Din 2005, este editor în cadrul redacției revistei IDEA artă + societate. În 2014 a fost profesor invitat la Hochschule für Bildende Künste Braunschweig. Cele mai recente expoziții personale includ:Obstacle Racing, Hochschule für Bildende Künste Braunschweig (2014), Stage and Twist (cu Anna Molska), Tate Modern, Londra (2012), Recycled Playground, expoziție itinerantă, FRAC Champagne-Ardenne, Reims (2011), Centre d'art contemporaine, Geneva (2012) și Contemporary Art Gallery, Vancouver (2013), n.b.k. - Neuer Berliner Kunstverein, Berlin (2010).

 

 

What’s at work

Alina Popa în dialog cu Mădălina Dan

 

Bio

 

Alina Popa lucrează între dans contemporan și arte vizuale, cutia neagră și cubul alb, teorie și text. Desenează cu concepte, conceptualizează prin mișcare, se mișcă prin gândire, gândește prin structuri, structurează prin sunet, sună ciudat sau alteori nu. Întrerupe party-urile pentru a ține lecture, predă prin dramaturgie, documentează scriind SF și va întrerupe cel puțin o dată o discuție publică pentru a vorbi despre jaguari. Este interesată mai puțin de lucrări individuale cât de o lucrare de artă ca lume. A fondat Artworld și Black Hyperbox împreună cu Florin Flueras și Biroul de Cercetări Melodramatice împreună cu Irina Gheorghe. Contribuie la diferite alte proiecte: Bezna, Postspectacol, Robin Hood Minor Asset Management. A expus/performat la Pratt Manhattan NY, Martin Gropius Bau Berlin, Times Museum Guangzhou, BAK Utrecht, Wing Hong Kong, MUMOK Viena, Brut Theater Viena, CNDB București, Het Bos Antwerp, MNAC București, DEPO Istanbul, Ujazdowski Castle Varșovia, Jardim Equatorial Sao Paulo, Teatru-Spălătorie Chișinău, Salonul de Proiecte București, House of Drama Theater Oslo, Theater Rampe Stuttgart etc.

 

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti găzduiește între 17 octombrie şi 20 noiembrie 2016 performance-urile, spectacolele şi discuţiile din cadrul proiectului „Amprenta”, cea de-a treia direcţie a programului curatorial al Mădălinei Dan, artist asociat al Centrului Național al Dansului București în 2016. 

„Amprenta” va include cele mai recente lucrări ale coregrafei şi dansatoarei, dar şi spectacole şi colaborări mai vechi. Iniţiat în 2008 de CNDB şi reactualizat cu ocazia mandatului curatorial al Mădălinei Dan, proiectul „Amprenta” presupune invitarea unui coregraf care, timp de aproximativ o lună, realizează un autoportret: prezintă spectacole proprii şi invită producţii sau artişti care fac parte din universul său creativ.

Spectacolele, performance-urile şi discuţiile programate în „Amprenta” Mădălinei Dan vor avea loc la Sala Stere Popescu de pe Bulevardul Mărăşeşti 80-82, cu excepţia performance-urilor „The Agency of Touch” din intervalul 23 – 25 octombrie, găzduite de Căminul Moses Rosen de pe Strada Jimbolia nr. 105.

Accesul la spectacole costă 25 de lei (preţ întreg) sau 15 lei (preţ redus), în vreme ce la artist talk intrarea este liberă. 

Biletele se pot achiziționa online pe www.kompostor.ro sau de la sala Stere Popescu înainte de începerea fiecărui spectacol.

 

Sala Stere Popescu | Bvd. Marasesti, nr. 80-82, București, România

Organizator

C.N.D.B.

Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.

https://www.cndb.ro/

021-318.86.76